Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale też hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy oraz inne składniki odżywcze. Które spośród nich kosztować i dlaczego? Poznaj powody, dla jakich warto urozmaicić jadłospis, dostarczając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na różne smaki, a dodatkowo będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest stale małe. Przeciętny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich liczba zdrową i prozdrowotną. Jakie elementy można wykryć w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich to są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Działanie tych ruchów na system żywy istnieje nie do przecenienia: rozpocząwszy od pozytywnego nacisku na wspieranie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we naturze. Coraz częściej kojarzy się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, a nawet z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (ma życie antyoksydacyjne i zapobiega komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pamięta o stan kośćca i rozwija zęby).
Oraz w ciele ryb to są witaminy: A, E i C. Stanowi ono więcej wartościowe źródło witaminy D, jaka stanowi szczególnie istotna w życiu homeostazy organizmu, myśli o jego trwałość także liczy układ z prawidłową pracą układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb przyznaje się wysoką ilością białka i lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Charakteryzują się wysoką strawnością i są przyswajane w niedaleki 90%. Traktuje zatem skuteczny wpływ na pełny stan odżywienia organizmu – a przy tym oznacza budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach