Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale i hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy a nowe czynniki odżywcze. Jakie spośród nich spożywać i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, stosując do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Punkty Odżywcze Te W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze popularniejszej otwartości na kolejne smaki, a ponadto będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest wciąż małe. Statystyczny Polak wypija ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze względu na ich liczba wartościową i prozdrowotną. Jakie składniki można wykryć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich to są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wykonywanie tych związków na system żywy jest nie do przecenienia: zacząwszy od pozytywnego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natury. Coraz częściej kumuluje się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, i nawet z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze wkład w procesach regeneracyjnych),
selen (ma robienie antyoksydacyjne i zapobiega komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (dba o stan kośćca i rozwija zęby).
Oraz w ciele ryb to są witaminy: A, E i C. Okresowi ono zarówno wartościowe źródło witaminy D, która jest wyjątkowo aktualna w życiu homeostazy organizmu, dba o jego wytrzymałość także tworzy kontakt z poprawną pracą układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb poleca się wysoką ilością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, i poprzez niego niewytwarzanych. Wyróżniają się wysoką strawnością natomiast są brane w blisko 90%. Jest wtedy korzystny pomysł na pełen stan odżywienia organizmu – i przy tym płaci budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach